Wednesday, October 30
Shadow

Sökoptimering: Vad är Det och Hur Optimerar du För Google?

Undrar du vad sökoptimering är?

Vill du lära dig hur det fungerar?

Då har du kommit rätt.

Vi börjar med att besvara den viktiga frågan:

Vad är Sökoptimering?

När du skriver ett nyckelord i sökmotorn (t.ex. Google, Yahoo och Bing) och sedan på Enter-knappen får du lång lista med sökresultat som innehåller ditt nyckelord. Vanligtvis är det mer sannolikt att människor besöker webbplatser eller webbsidor som ligger högst upp i listan. Du kanske känner igen dig själv i detta att du snabbt väljer de första sökresultaten snarare än att titta länge ner på listan. Med detta i åtanke betyder det att de hemsidor som finns högst upp på listan får mer beskare och därav mer potentiella kunder och affärsmöjligheter.

Sökoptimering
1=Betalda annonser. 2=Organiska resultat

Antagligen så undrar du varför dessa webbplatser kan rankas högre på webben, medan dina webbplatser knappt hittas av några personer? Faktum är att detta beror på en kraftfull Internet marknadsföringsstrategi som heter SEO, på svenska även känd som sökoptimering.

För att uttrycka det enkelt är SEO och sökoptimering bara en fråga om enprocess som syftar till att göra din webbplats sökmotorvänlig genom att optimera den på en rad olika sätt och på det sättet förbättra synligheten hos en webbplats eller en webbsida i sökmotorns organiska sökresultat, vilket ökar antalet av besökare på webbplatsen.

Hur fungerar sökmotorer?

Innan du börjar att sökmotoroptimera din webbplats måstedu först förestå hur sökmotorer hittar webbplatser som matchar din fråga och bestämmer ordningen som hemsidorna listas i. Med andra ord behöver du veta hur sökoptimering fungerar. 

Det finns tre grundläggande steg för att Google ska kunna leverera sökresultat. krypning (crawling), indexering och visning. Crawlingsprocessen besöker alla webbplatser på nätet och upptäcker sedan länkar på varje sida på dessa webbplatser och lagrar dem i stora hårddiskar. Efter detta kommer Googlebot att bearbeta all information i viktiga attribut och innehållskoder.

How Google Works
Courtesy of: Quick Sprout

Det är viktigt att veta att sökmotorer och människor är olika och därför ser på webbsidor helt olika. Sökmotorerna set inte den fina utformningen av en hemsida, utan istället kryper sökmotorer på webbsidorna, och fokuserar huvudsakligen på text, för att få en uppfattning om vad webbplatsen består av och vad för innehåll som finns på den för att ge rätt resultat till användarna som slutligen söker på Google.

Med andra ord så söker sökmotorer igenom webbsidorna för att se vad som finns på webbsidan.

Denna operation utförs av vissa algoritmer eller program som kallas som sökrobot eller spindel. Google sökmotor har Googlebot för krypning. Crawlers följer länkar från en webbsida till en annan webbsida och indexerar eller spara en kopia av allt de hittar på vägen. Efter crawling kan ett index som innehåller innehåll i de stora databasservrarna för senare hämtas och användas när en användare söker på Google.

Att ha din sida Indexeras av Google är nästa steg efter att det krypts. Långt ifrån alla sidor som blir genomsökta blir indexerade av olika anledningar, men varje webbplats som indexeras måste Crawlas. Om Google anser din nya sida värdig kommer den att indexera den. Då din sida blir indexerad, kommer Google sedan fundera på hur din sida ska hittas och presenteras i olika sökningar. Google bestämmer då vilka sökord och vilken rankning i varje sökordsökning som din sida kommer att landa.

Hur sökoptimerar du din sida

Nu vet du att du med olika taktiker kan påverka hur din hemsida visas i Google och andra sökmotorers organiska (Ej betalda) resultat och därav få trafik och potentiella kunder till din hemsida. Det finns många saker du kan göra när det kommer till sökoptimering för att skapa en hemsida som är bättre optimerad för Google, och en av de viktigaste faktorerna är länkar från andra hemsidor till din.

I sökoptimering är länkar otroligt viktigt, och desto högre kvalitet på den sida som i slutändan länkar till dig, desto bättre rankar du i Google.

Detta är vad många företag betalar SEO-företag för, för att hjälpa dem att få länkar och därav ranka högre i Google, men främst också att se till att många länkar som kommer till din webbplats  är från högkvalitativa webbplatser med hjälp av nyckelord som du vill hitta av. 

Alla SEO-resultat beror på nyckelord. Nyckelord, keywords, är också kända som användarsökningar som folk söker i sökmotorer. Så, nästa del av SEO är vad som är nyckelord och hur man hittar dem.

Sökoptimering: Nyckelord

Om webbplatsen är väl optimerad för sökmotorer, talar hemsidan ett språk som sökmotorn förstår. Detta kommer att hjälpa din webbplats att få fler användare eller besökare till din webbplats. Men för att få mer trafik, och rätt traffic behöver d veta hur folk söker när de söker efter olika saker på Google, och du gör detta med innehåll, därav främst text. Därför är det viktigt att rikta perfekta och relevanta nyckelord för ditt företag eller din webbplats.

För att förstå vad sökoptimering är måste vi skilja på tre faktorer av sökoptimering:

Kvalitet på trafiken: Du kan dra in alla besökare i världen, men om de kommer till din webbplats, en om de inte är relevanta för ditt företag kommer de inte ha någon större betydelse för ditt företag. Snarare behöver du dra in besökare som verkligen är intresserade av produkter som du erbjuder, för det är då du har möjlighet att sälja och konvertera denna trafik till betalande kunder.

Mängden trafik: När du har de perfekta individerna som navigerar via sökresultatsidorna (SERP) från sökmotorer till din sida är såklart mer trafik bättre.

Organiska resultat: Annonser utgör en kritisk bit av många sökresultat på Google. Bara titta högst upp på ett sökresultat. Där kommer du se att det är betalda annonser och inte organiska resultat. Organisk trafik är trafik som du inte behöver betala för, och det är just detta du får av sökoptimering. Med betalda annonser så slutar trafiken komma och ditt resultat slutar visas när du slutat betala, men med sökoptimering kan du generera trafik i många år framöver.

Vad är fördelarna med sökoptimering?

Målriktad trafik: Sökoptimering kan öka antalet besökare som aktivt söker efter och hittar din din tjänst eller produkt genom din hemsida.

Marknadsföring och exponering som aldrig sover: Tänk dig att ha din egen marknadsföringkanal och marknadsföring företag som arbetar uteslutande bara för dig! En som arbetar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar varje år. Det är fördelen med SEO!

Öka varumärkessynligheten: Sökoptimering kan ge ditt varumärke en hög internationell profil – och för en relativt låg investering.

Hög ROI: krona för krona ger sökoptimering dig  en högre avkastning på dina investeringar än någon jämförbar form av marknadsföring.

Högre försäljning: Sökoptimering kan innebära ökad försäljning av din produkt eller tjänst.

Snabbare, mindre sidor: Korrekt validerade och optimerade filer blir mindre och smalare, vilket betyder lägre serveromkostnader och snabbare nedladdningstider.

Långsiktig positionering: En korrekt utformad och optimerad webbplats är en investering som genererar resultat för en lång tid framåt i rankingen jämfört med PPC där kostnader och utlägg är pågående och oförutsägbara.

Kostnadseffektivt: SEO är bland de mest kostnadseffektiva sätten att marknadsföra ditt företag på.

Tillgänglighet: Att observera förnuftiga optimeringsprocedurer kan göra din webbplats mer tillgänglig för alla användare.

Kompatibilitet med webbläsare: En korrekt optimerad webbplats kommer att vara så nära som möjligt validerad till höga standarder. Det betyder att det ska fungera i alla webbläsare, vilket innebär att din webbplats kan ses av det största potentiella antalet besökare.

Navigerbar av motorerna: Alla länkar ska fungera korrekt och alla sidor ska vara tillgängliga för motorerna, vilket gör din webbplats lätt för motorerna att indexera och korrekt kategorier.

Användbarhet: Observera grundläggande optimeringsriktlinjer bör innebära att besökare har en mer trivsam användarupplevelse. Med andra ord e god användarupplevelse.

Bästa sökoptimeringstipsen för bättre ranking i sökmotorer

Nu, efter att ha presenterat definitionen, betydelsen och operationsprocessen för sökmotoroptimering, är det dags att ge dig några användbara tips och riktlinjer för sökoptimering för att få mer trafik genom sökmotorer.

Tips 1: Utforska sökord (nyckelord) noggrant 

Nyckelorden berättar både besökare och sökmotorer om ämnet på din webbplats eller en viss webbsida, så det är nödvändigt att sammanställa en lista över de vanligaste sökorden i din nisch genom att använda några sökordsverktyg. Dessutom måste du alltid komma ihåg att du måste strategiskt sprida sökorden i hela ditt innehåll, särskilt rubrikerna som har större påverkan på din hemsidas ranking för dessa nyckelord.

Nyckelord är grunden för alla dina SEO-insatser. Så, hur hittar du bästa och relevanta sökord? Identifiera de nyckeord som är populära bland din målgrupp och identifiera de nyckelord som de söker på när de letar efter någonting. Sätt sig i deras position och fundera över vad du hade sökt på för att hitta olika saker. Använd periodvis vissa variationer av sökorden för bättre resultat. Försök att använda ”long tail keywords” i din SEO strategi vilket innebär länge nyckelord, tex röda nike skor istället för enbart ”skor”. Dessa nyckelord har färre sökningar men samtidigt lägre konkurrent.

För att hitta sökord kan du använda verktyg såsom:

  • Google Keyword Planner
  • Ubersuggest
  • Google Trender
  • SEMRush

Google keyword planner

SEO beror i grunden på två olika typer, sökoptimering: On-Page SEO och Off-Page SEO.

I On-Page SEO utförs optimering “On” -webbplatsen. Alltså saker du gör på din egen webbplats. Optimera webbplatsens On-Page SEO då det kan bidra till att förbättra rankningen. Det är också mycket effektivt för att öka din hemsidas rykte genom kvalitetsinnehåll.

Tips 2: Ändra strukturen av Permalänkar

En annan sak som behöver ändras är strukturen för permalinks eftersom dessa länkar är ineffektiva URL-strukturer för SEO. Det är alltså bästa sättet att ändra permalinkerna till namnet på inläggen eftersom att de då viss viktig information och nyckelorden som du vill viss för. Skillnaden på en sökoptimerad länk och en optimerad länk kan vara Google.com/sif3./32342.d-32124.fri93 medan en optimerad länk är google.com/sökoptimering.

Länken både ser bättre ut men även ger Google mer information om din hemsida och sidan du vill få trafik till.

Denna optimering spelar en central roll när det gäller att berätta för sökmotorerna mer information om innehållet i dina inlägg genom att visa kategorin eller postnamnet i webbadresserna. Därför tenderar inlägg med optimerade permalinks att synas högre i sökresultat.

Det är extremt viktigt att ha en SEO-vänlig URL. Om dina webbadresser är röriga, blir det svårt för sökmotorn att krypa dem och indexera dina sidor, så du kan ha svårt att rangordna på sökresultaten. Här är några tips för bättre länkar på din hemsida:

  • Undvik långa webbadresser med onödiga snedstreck, kolon och andra onödiga tecken.
  • Använd inte alltför långa/breda sökord
  • Använd subdomäner i stället för underkataloger.

Tips 4: Skapa kvalitetsinnehåll

En av de viktigaste aspekterna av en högt rankad webbplats är innehållet som sidan har. Även om du kan lura sökmotorerna ett tag så kommer folk till slut inte vilja besöka din webbplats eller webbsidor, och eftersom Google drivs av goda användarupplevelser kommer även din positionering straffas.

Om innehållet är övertygande och välskrivet, kommer besökare att läsa det och kan till och med vila tips andra personer till dina webbplatser via blogginlägg, forum och några sociala medier såsom Twitter och Facebook. Det enda i den här delen som folk behöver uppmärksamma är att ditt innehåll är skrivet för dina läsare, inte bara sökmotorerna.  Grunden för god sökoptimering är högkvalitativt innehåll som är informativt och intressant. Undvik  att lägga in många onödiga nyckelord för att få tag i sökandens uppmärksamhet eller för att få bättre positionering, för Google kommer enbart straffa dig för detta. För att vara uppriktig kan överdriven användning av nyckelord vara ganska irriterande för besökare på webbplatsen.

Tips 5: Google kan inte analysera bilder

Bilder ser bra ut och kan förbättra användarupplevelsen, men sökmotorerna är inte tillräckligt avancerade för att analysera videor, bilder eller ljud och kan bara tolka text. Därför är all användbar information och nyckelord som du lägger i en bildbaserad text osynlig för sökmotorn. Det enda sättet att lösa detta problem är att skapa en alternativ version av ditt innehåll i HTML, vilket innebär att du måste beskriva dem i ord.

Tips 6: Gör din webbplats enklare att navigera

Det sätt på vilket du länkar dina webbsidor tillsammans är viktigt för att hjälpa sökmotorer, såväl som dina besökare att snabbt hitta det innehåll de vill ha, vilket har stor inverkan på din ranking och sökoptimering. Ditt fokus ska vara på att skapa en enkel sida när det gäller struktur och navigering. Här är 3 viktiga tips för att uppnå detta:

  • Skapa en naturligt flytande hierarki utan komplicerade navigerings länkar.
  • Följ inte utgående länkar som inte är relevanta för din nisch.
  • Styr navigationen från sida till sida via textlänkar.

Tips 8: Robots.txt

Robots.txt-protokollet, även känt som protokoll för uteslutning av robotar, är en metod för att visa sökmotorn de filer som kan indexeras eller inte. Med robots.txt-filen nedan kan alla filer på din webbplats indexeras av sökrobotar. För att du ska kunna ranka på sökmotorer är det såklart viktigt att robotarna som gör detta kan indexera din sida.

Tips 9: Bygg länkar

Länkbyggnad kan göras med många olika tekniker.Genom att bygga länkar från andra hemsidor som pekar mot din hemsida från andra sidor får du inte enbart direkttrafik, men även en ökad tillit hos Google eftersom Google ser sidor med mer länkar till sig som mer etablerade och trovärdiga.

Tips 10: Använd Sitemap

En viktig del i sökoptimering är att du använder sitemap.

Sitemaps fungerar som navigeringskartor för sökmotorsrobotar och bör därför inte glömmas bort, särskilt när du gör en ny sida eller lägger till en ny artikel. Det finns två populära versioner av en webbplatskarta: XML Sitemap och HTML Sitemaps. Den tidigare är kodad specifikt för sökmotorn för att känna till sidorna på din webbplats, deras relativa betydelse för varandra och hur ofta de uppdateras. Den senare är avsedd för besökare att hitta det innehåll de vill ha.

Tips 11: Var medveten om Nofollow-länkar

Det är viktigt att veta att om du lägger dina länkar med ett nofollow-attribut betyder det att du vill att sökmotorerna ska ignorera dina länkar. Därför måste du kolla din länk för att se om det finns en rel = nofollow i den. Ingen vill slösa tid att få länkar på webbplatser som är helt värdelösa.

Tips 12: Använd WordPress-plugins

För närvarande finns det ett stort antal WordPress-plugins för att öka trafiken på marknaden, inklusive allt i ett SEO-paket, SEO Ultimate, SEO Friendly Images, SEO Smart Links och WordPress SEO by Yoast, bara för att nämna några. 

Ovanstående plugins har nästan allt du behöver, med vilket du kan skriva egna metataggar och anpassad beskrivning för sociala nätverk, inklusive Google Plus och Facebook. Ju mer exponering din webbplats är för de sociala nätverken, ju mer synliga blir de, och därav ökar du chancem för att ranka högre.

Dessa sökoptimeringsplugins gör det lättare för dig att arbeta med din SEO eftersom att de säger åt dig exakt vad du ska göra för att optimera varje sida.

Tips 13:  Var försiktig med SEO tjänster

Var försiktig med SEO-företag, webbkonsulter eller andra SEO-organ. Normalt vet du inte riktigt vad du kan få från sådana tjänster, och om du inte har någon kunskap om SEO finns det risk att du får ett jobb roligt utfört, eller värst av allt, att du blir svartlistad av Google. Om du verkligen stöter på problem kan du läsa några andra SEO-artiklar på den här webbplatsen, eller gå till några SEO-forum eller bloggar om hjälp.

Det finns såklart trovärdiga och duktiga SEO företag, och se till att vända dig till sådana.

Off-page SEO

Off-Page Optimization: Den avser alla åtgärder som kan vidtas utanför den faktiska webbplatsen för att förbättra sin position i sökrankningar. Det kommer att bidra till att din webbplats blir mer populär och Synlig på internet, men bara Off-Page Optimization kan inte ensamt bidra till att förbättra rankningen på sökmotorer.

On-page SEO /sökoptimering: On-page SEO hänvisar till alla åtgärder som kan tas direkt på webbplatsen för att förbättra sin position i sökrankningen. Optimering på sidan är ingenting annat än SEO på din faktiska webbplats / blogg, för att ranka bra bland de bästa rankningswebbsidorna, sökmotorn söker alltid efter framträdande och frekvens av vissa sökord och fraser på olika sidor på din webbplats. på sidan optimering behöver kontinuerlig revision av webbplatsen för att förbättra och behålla rankingen.

Långsiktig strategi

SEO är en långsiktig strategi. Medan SEO kan leverera snabba resultat så är SEO en strategi som kan ta månader eller till och med år innan den börjar generera de allra största resultaten.

Många marknadsföringskampanjer som PPC ger snabba resultat men de är också dyra och har en viss tidsram. En ny undersökning visade att 91% av företagen föredrar sökresultat över betald reklam.

Så, investera i SEO kampanj är ett smart drag om du vill stanna längre i tävlingen. Om du gör din SEO korrekt kommer din rankning att vara kvar även efter att du slutat spendera pengar på din SEO-kampanj.

Extra tips för sökoptimering

1. Publicera Relevant innehåll

Kvalitetsinnehåll är den största faktorn för att ranka högt i sökmotorer, och det finns inget ersättare för bra innehåll. Inte finns det något sätt att komma runt vikten av att skapa värdefullt innehåll. Högkvalitativt innehåll som skapats specifikt för din avsedda användare ökar webbplatsstrafiken, vilket förbättrar webbplatsens auktoritet och relevans.

2. Uppdatera ditt innehåll regelbundet

Se till att regelbundet uppdatera innehåll för att hålla det fräscht och tidsenligt. När du gör detta indikerar att din sida har hög relevans och är aktiv och att lita på.

3. Metadata

När du utformar din webbplats innehåller varje sida ett mellanslag mellan <head> -taggarna för att infoga metadata eller information om innehållet på din sida. Om du har en CMS-webbplats har UMC-webbteamet förföljerde dessa uppgifter för dig:

4.Titel Metadata

Titelmetadata är ansvarig för sidtitlarna som visas högst upp i ett webbläsarfönster och som rubrik inom sökmotorns resultat. Det är de viktigaste metadata på din sida. För de som har en CMS-webbplats har webbteamet utvecklat ett automatiserat system för att skapa metatitel för varje webbsida.

Beskrivning Metadata

Beskrivning metadata är den textbeskrivning som en webbläsare kommer att använda i din sidsökningsresa. Tänk på det som din webbplatsens fönstervisning – en kortfattad och tilltalande beskrivning av vad som ingår i, med målet att uppmuntra människor att komma in. En bra metabeskrivning innehåller vanligtvis två fullständiga meningar.

Nyckelordsmetadata

Nyckelordsmetadata är sällan om det någonsin används för att tabulera sökmotorrangeringar. Du bör dock redan känna till dina sökordsfraser, så det gör inte ont för att lägga till dem i sökordsmetadata. Du vill inkludera en mängd olika fraser. Försök som regel att hålla den till 6-8 fraser med varje fras bestående av 1-4 ord. Ett bra exempel skulle vara “datavetenskap grad”.

Ha en länk värdig webbplats

Fokusera på att skapa relevanta länkar i texten. I stället för att klicka på “klicka här” -länkar, försök att skriva ut destinationens namn. “Klicka här” har inget sökmotorvärde bortom den bifogade webbadressen, medan ”sökoptimeringssurs Stockholm” är rik på nyckelord och förbättrar rankningen av sökmotorerna samt rankningen av sidan du länkar till.

5. Använd alt-taggar

Beskriv alltid ditt visuella och video media med alt-taggar eller alternativa textbeskrivningar. De tillåter sökmotorer att hitta din sida, vilket är avgörande, särskilt för dem som använder text-bara webbläsare eller skärmsläsare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *